Je hebt veel bijzondere webshops en je kunt echt alles online kopen. En dat is maar goed ook want soms wordt je voor een probleem geplaatst waar je je niet echt raad mee weet. Dat overkwam mij onlangs nog. Voor mijn nieuw aan te leggen tuin had ik een mooie taxushaag in gedachten. Een taxus behoort tot de familie van de coniferen en ze vormen een prachtige haag. Maar natuurlijk alleen als ze daadwerkelijk groeien en groen blijven. En daar ging het bij mij mis. Onze mooie taxushaag kwam maar niet tot groei. Sterker nog: het ging al vrij snel mis en de taxusplanten stonden er al gauw miserabel bij. Toen ik de aarde rond de planten eens wat beter bekeek zag ik daar witte, pootloze larven. Toen wist ik wel hoe laat het was: de taxuskever. Een taxuskever is een kever van ongeveer 10 millimeter groot. Hij is bruin met vaalgele spikkels. De kevers kunnen niet vliegen, maar des te beter lopen. Overdag zie je ze niet veel, ze leven vooral ’s nachts. De volwassen kevers leven van vette bladeren, maar de larven hebben een heel ander dieet.

Biologische bestrijding

De larven van de eten de wortels van de taxusplanten op. Daarom groeien de planten niet of nauwelijks meer en in het ergste geval sterven ze af. De taxuskever bestrijden is dus van belang. Maar hoe doe je dat op een verantwoorde manier? Ik wil graag ook dat mijn tuin gezond is en niet wemelt van allerlei giftige stoffen. Gelukkig is er voor het bestrijden van de taxuskever een effectief en verantwoord middel: aaltjes. Aaltjes tegen taxuskever zijn dus ook gewoon online te koop en die aaltjes zijn bijzonder handig. Ze leven in symbiose met een giftige bacterie. Als je de aaltjes in de grond stopt bij de larven van de taxuskever, zoeken ze de larven op en kruipen door de natuurlijke lichaamsopeningen van de larven naar binnen. Van binnenuit vergiftigen ze zo de larven die naar een paar dagen stoppen met eten en sterven. In die dode larven ontwikkelt zich vervolgens een hele nieuwe generatie aaltjes die weer opzoek gaan naar andere larven.

Online te koop

Ik heb de larven online gekocht want ja, dat kan dus. Vervolgens heb ik ze in de aarde rond de taxushaag verspreid en inderdaad, na een paar maanden ging mijn haag er al een stuk beter uitzien. Grappig dat je piepkleine wezentjes per post kan bestellen om een bijzonder probleem op te lossen. Over grappige online producten gesproken!